Mapa - Letisko Amsterdam-Schiphol (Amsterdam Airport Schiphol)

Letisko Amsterdam-Schiphol (Amsterdam Airport Schiphol)
Letisko Amsterdam-Schiphol, (IATA: AMS, ICAO: EHAM) je najväčšie holandské letisko a jedno z najväčších a najvýznamnejších letísk v Európe. Letisko Schiphol bolo v roku 2016 z hľadiska počtu odbavených cestujúcich dvanáste najrušnejšie letisko na svete a tretie v rámci Európy. Letisko sa nachádza v obci Haarlemmermeer, čo je 9,1 km juhozápadne od Amsterdamu.

Schiphol slúži ako hlavné letisko holandskej leteckej spoločnosti KLM, Martinair, Transavia.com, Arkefly, Corendon Dutch Airlines, americkej Delta Air Lines a španielskej Vueling Airlines. Letisko sa nachádza 3 metre pod hladinou mora a má šesť vzletových a pristávacích dráh.

Budova terminálu bola postavená v niekoľkých fázach, posledná bola dokončená v roku 2006. Terminál je rozdelený do niekoľkých častí (A až H), kde časti A a B slúžia na prepravu cestujúcich v rámci schengenského priestoru, časť H slúži pre nízkonákladové letecké spoločnosti. Tranzitný priestor letiska je stavebne prepojený, časti A a B sú od zvyšku oddelené pasovou kontrolou.

Na prepravu z/na letisko slúži stanica (umiestnená v podzemnej časti terminálu), ktorá spája Schiphol so všetkými väčšími mestami v Holandsku. Do Amsterdamu sa dá cestovať po dvoch tratiach: smer centrum (Amsterdam Centraal) a smer juh (Amsterdam Zuid, Amsterdam Rai). Na Amsterdam Centraal je celkový čas jazdy asi 15 minút a na Amsterdam Zuid asi 9 minút.

 
 IATA Code AMS  ICAO Code EHAM  FAA Code
 Telefón +31 20 794 0800  Fax (zariadenie)  E-mail
 Domáca stránka Hyperlink  Facebook  Twitter
Mapa - Letisko Amsterdam-Schiphol (Amsterdam Airport Schiphol)
Country - Holandsko


Currency / Jazyk (jazykoveda)  
ISO Currency Symbol Significant Figures
EUR Euro (Euro) € 2
ISO Jazyk (jazykoveda)
NL Holandčina (Dutch language)
Neighbourhood - Country  
  •  Belgicko 
  •  Nemecko